sauna-afkoelen

Afkoelen

sfeer-banner buitendouches

Waarom afkoelen na sauna gebruik?

Je lichaam warmt doordat het heet is in de saunacabine langzaam op. Dat is niet erg maar juist de bedoeling. Het is echter wel belangrijk om je lichaam na het bezoeken van de hete saunacabine weer af te laten koelen. Help je, je lichaam niet om af te koelen dan heb je kans op hoofdpijn, benauwdheid en misselijkheid. Niet een bepaald prettig gevoel!

Kies uit één van de onderstaande categorieën!


Winkelen per
Filter producten
Categorie
  1. Buiten-stortemmers 4
  2. voetenbak 3

  1. Buiten-stortemmers

    Buiten-stortemmers

  2. voetenbak

    voetenbak

Waarom afkoelen?

Ga je, je lichaam niet af afkoelen na het bezoeken van de sauna, dan gaat je lichaam ‘na zweten’. Je lichaam wil immers de warmte weer snel kwijt. Een natuurlijk mechanisme in je lichaam treed in werking om snel af te koelen. Help je, je lichaam niet om af te koelen dan heb je kans op hoofdpijn, benauwdheid en misselijkheid. Niet een bepaald prettig gevoel!

Mogelijkheden om af te koelen

Er zijn diverse mogelijkheden om je af te koelen na het bezoeken van de saunacabine: met een stortemmer, een koude douche, een dompelbad een koud voetbad of gewoon buiten rondlopen.

Stortemmer

Met een stortemmer krijg je direct een grote, koude plens water over je heen. Het is even schrikken, maar je bent wel in één keer afgekoeld. Met deze douche methode trek je aan een touw, zodat er een emmer met koud water over je lichaam wordt gekieperd.

Koude douche

Onder een koude douche stappen. De douche sprenkelt kleine koude druppels water op je lichaam. De afkoeling gaat geleidelijk en duurt wat langer. In de gewone douche zijn de druppels wat groter, dus je voelt de kou hier wel beter, Een heel simpele en effectieve manier is je lichaam afkoelen met een tuinslang waarmee je je hele lichaam in delen kunt koelen.

Dompelbad

Voor de echte diehards is er natuurlijk het dompelbad. Een grote houten ton met ijskoud water waar je met je hele lichaam in kan onderdompelen om af te koelen, ook met je hoofd.

Koud voetbad

Een koud voetbad werk het beste in combinatie met koude buitenlucht. Je gaat met je voeten in een houten emmer met koud water staan waardoor je langzaam vanuit je voeten en benen wordt gekoeld. De koude buitenlucht koelt de rest van je lichaam langzaam af.

Buiten rondlopen

Je lichaam afkoelen door in je badjas buiten rond te lopen is ook een manier echter in hartje zomer werkt deze techniek niet. In de winter als het buiten koud is koel je hier wel goed door af. Combineer deze techniek altijd met een andere afkoeltechniek, zoals bijvoorbeeld met koud water uit een tuinslang.

bruine banner
© 2020 Saunaspul.nl